Tri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva

 
Iz rada društva
 • Početna strana
 • O nama
 • Dani MI
 • Voda i zdravlje
 • Etno večeri

 • LEAP Bora
 • LEAP Bora
 • Uvodno izlaganje
 • Eko - volonteri
 • Vizija zajednice

 • MORIEK 2001.
 • MORIEK 2000.
 •  

   
  Linkovi srodnih sajtova
  Eko-istina
  Mladi istraživači Srbije
  Mladi istraživači Beograda
  Mladi istraživači Vojvodine
  Društvo ekologa Srbije
  Danube Environmental Forum

  O nama

  Društvo Mladih Istraživača Bor je osnovano 1976. godine sa ciljem da okuplja mlade zainteresovane za naučno istraživački rad iz oblasti prirodnih i društvenih nauka, ekologije i zaštite životne sredine.
  Društvo čini više klubova i sekcija. Svoje aktivnosti realizuje kroz istraživačke projekte i programe, škole, kampove i kroz mnoge druge vidove. U programe Društva, uključeni su učesnici sa teritorije cele Jugoslavije i iz inostranstva, a u njihovoj realizaciji sarađuje se sa renomiranim naučnim i stručnim institucijama.
  Osnovna delatnost društva je razvoj naučno - istraživačkog rada mladih, edukacija, rad sa potencijalno nadarenom decom, izdavačka delatnost i druge aktivnosti.

  Svaki klub ima sopstveni program rada.
  Klub studenata "1902"svake godine u aprilu organizuje smotru naučno - istraživačkog rada studenata Tehničkog fakulteta u Boru.
  Antropološko-arheološki klub je organizator letnjeg istraživačko-obrazovnog arheološkog kampa na kome učestvuju mladi iz zemlje i inostranstva. Zapaženi rezultati postignuti su istraživanjima praistorijskog lokaliteta "Trnjane" kod Brestovačke banje.
  Informatički klub se bavi obučavanjem mladih za rad računarskom tehnikom, pruža informatičku podršku ostalim klubovima, priprema mesečne biltene Društva, uređuje ovaj sajt, priprema prezentacije učeničkih radova i drugo.
  Klub 76 čine dugogodišnji članovi Društva koji svojim iskustvom pomažu mladima u definisanju i realizaciji programa. Osnivači su Fondacije "Dr Berislav Ristić - Berko", u spomen na jednog od osnivača i najistaknutijeg člana Društva.
  Radioastronomski klub je najmlađi klub koji se bavi istraživanjem galaktičkih, solarnih, geo - magnetskih i jonosferskih radio izvora. Cilj Kluba je da se što više mladih zainteresuje za ovu vrstu istraživanja, kao i saradnja sa institucijama i drugim sekcijama i klubovima.
  Etnološki klub ima za cilj etnološka istraživanja tradicionalnog načina života i privređivanja i organizovanje etnoloških škola o osnovima etnologije i metodama istraživačkog rada, posebno bačijama i njihovoj rasprostranjenosti i značaju u tradicionalnoj privredi.
  Speleološki klub "Bradan" deluje kao zajednički klub DMI i Planinarskog društva "Crni Vrh". Organizuje speleološka istraživanja šire okoline Bora, Istocne Srbije i Kučaja i učestvuje u većim republičkim i saveznim speleološkim programima. Pored samostalnih programa speleoloških istraživanja i akcija uređenja speleoloških objekata pomaže u ekološkim, biološkim, arheološkim i drugim istraživanjima pećina i krasa uopšte.
  Ekološki klub je najaktivniji klub. Njegove aktivnosti se odvijaju neprekidno tokom godine organizacijom ekološke škole, tribina, promocija i prezentacija ekološke literature, projekata, programa i rezultata istraživanja; obeležavanjem značajnih datuma vezanih za zaštitu životne sredine i očuvanje biodiverziteta; organizacijom izložbi; realizacijom istraživačkih programa: Ekološka istraživanja borskog područja i Hidrobiološka istraživanja Crnog Timoka i pritoka; suorganizacijom tradicionalnog naučno-stručnog skupa Ekološka istina; Letnjeg ekološkog kampa na Borskom jezeru, organizovanjem kampanje za Eko-selo i LEAP i sličnog.

  Društvo mladih istraživača svakog leta organizuje Međunarodni omladinski radno-istraživački ekološki kamp "MORIEK" na kome učestvuju mladi iz zemlje i inostranstva.

  Društvo Mladih istraživača Bora od svog osnivanja deluje u okviru organizacije Mladih istraživača Srbije. Takođe, DMI Bor je članica osnivač nacionalne NVO mreže Jugoslovenski forum za zaštitu životne sredine dunavskog sliva - DEFYU. Društvo mladih istraživača Bor intenzivno sarađuje sa Regionalnim centrom za zaštitu životne sredine centralne i jugoistočne Evrope REC - Kancelarija u Jugoslaviji, zatim sa Društvom ekologa Srbije, Mladim istraživačima Vojvodine, Valjeva, Beograda i drugim.

  Društvo mladih istraživača
  19210 Bor, Đorđa Vajferta 11 Tel. +381(30)25-241
  e-mail: mibor@ptt.yu


  design:Vasic
  copyright © 2001. Etos; all rights reserved.
  datum izmene stranice/last modified: 3.05.2001.